CHLEB GRYCZANY Z OLIWKAMI
SKŁADNIKI:
500 G KASZY GRYCZANEJ NIEPALONEJ
700 ML , 100 ML WODY
3 ŁYŻKI ROZDROBNIONYCH ZIELONYCH OLIWEK
3 ŁYŻCZEKI SOLI
Kaszę gryczaną opłucz, następnie wsyp do miski i wlej 700 ml zimnej wody. Kaszę odstaw na ok 8h. Po tym czasie przemieszaj kaszę, zbierz szum jeżeli utworzył się na powierzchni kaszy i dolej jeszcze 100 ml wody – odstaw na kolejne 8h. Następnie odsącz nadmiar wody przy użyciu sitka. Zblenduj kaszę najlepiej mikserem ręcznym, tak aby masa nie była całkiem gładka. Dodaj oliwki, sól i starannie wymieszaj. Tak przygotowaną masę umieść w foremce do pieczenia o wymiarach 20cm X 10cm X 6 cm. Okryj foremkę bawełnianą ściereczką i odstaw do zimnego piekarniak na ok 8h. Po tym czasie rozgrzej piec do temperatury 200 ℃ I piecz ok 75 min.
SMACZNEGO:)