SACCHAROMYCES BOULARDII A ZESPÓŁ JELITA DRAŻLIWEGO

SACCHAROMYCES BOULARDII A ZESPÓŁ JELITA DRAŻLIWEGO

Dziś słów kilka o Saccharomyces Boulardii – najbardziej obiecującym probiotyku, który wzbudził moje ogromne zainteresowanie i stał się tematem dzisiejszego wpisu.
Saccharomyces Boulardii to drożdżak należący do eukariontów. Został on wyizolowany z owoców liczi oraz mangostanu przez Henri Boularda w 1920 r.
ULGA
Drożdże S. Boulardii przynoszą ulgę w wielu schorzeniach oraz dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, związanych z zakażeniem patogenami jelitowymi takimi jak: Candida Albicans, czy biegunką związaną z antybiotykoterapią. Odnotowano również zmniejszenie dolegliwości związanych z zakażeniem bakterią H. Pylori, które to potrafią być bardzo dokuczliwe.

WYJĄTKOWY PROBIOTYK
Sascharomyces boulardii to probiotyk inny niż wszystkie, przede wszysykim dlatego, że nie został wyizolowany z przewodu pokarmowego zdrowego człowieka, lecz również dlatego, że jest odporny na działanie kwasu żołądkowego oraz żółć, dzięki czemu dociera bez przeszkód do celu – a więc do jelit. Jest jednak wrażliwy na wysoką temperaturę i ginie w 55-60 °C . Nie należy mieszać S. Boulardii ze zbyt gorącymi napojami, czy posiłkami.
HAMUJE WZROST CLOSTRIDUM DIFFICILE
Hamuje on namnażanie Clostridium difficile, która ma tendencję do rowijania się w jelitach osób biorących antybiotyki. Antybiotyki oprócz “winowajcy” ifekcji niszczą również naszą przyjazną mikrobiotę. Dochodzi więc do łatwego namnażania patogenów, a jednym z najgroźniejszych jest właśnie Clostridium difficile. Dlatego też zaleca się przyjmowanie S. Boulardii już w trakcie antybiotykoterapii, ponieważ antybiotyki nie zwalczają grzybów, dzięki czemu zachowuje on swoje probiotyczne działanie
NA CZYM POLEGA DZIAŁANIE W ŚWIETLE JELITA?
Drożdżak ten ma specyficzną budowę i jeszcze bardziej wyjątkowe działanie. Przyłącza się do szczepów Gram-ujemnych, szczepów patogennych nie pozwalając na przytwierdzenie się ich do ściany jelita a tym samym inwazji tkanek gospodarza. Niektóre szczepy, na przykład szczep enterogenny E.Coli przyczepia się do powierzchni drożdżaka zamiast enterocytów. Drożdżak ten wytwarza gęstą warstwę śluzu, który umożliwia jej budowanie ochronnych warstw, które znaczenie utrudniają patogenom dotarcie do warstwy śluzowej jelita. Oprócz działania stricte “bójczego” nasz bohater również “usuwa” toksyny wyprodukowane przez patogeny. S. Boulardii, zwiększa także ilość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które wpływają na regenerację nabłonka jelita.

NA CZYM POLEGA DZIAŁANIE TROFICZNE?
S. Boulardii wzmaga odpowiedź immunologiczną organizmu poprzez zwiększenie stężenia IgA. Ten niepozorny szczep wpływa także na ekspresję receptorów serotoninowych na nabłonku komórek jelitowych przez co zmniejsza perystaltykę jelit oraz ilość wypróżnień. Drożdżak zmniejsza także stan zapalny błony śluzowej jelita oraz przywraca równowagę osmotyczną.

DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE NA BŁONĘ ŚLUZOWĄ
S. Boulardii reguluje procesy immunologiczne nie tylko w świetle jelita lecz również w całym organizmie. Działa na sygnały komórkowe oraz zmniejsza syntezę cytokin prozaplanych.

Zespół Jelita Drażliego, jak sama nazwa wskazuje nie ma jednej przyczyny – proces patogenezy jest złożony. Probiotykoterapia celowana jest jednym z elementów powrotu pacjentów do zdrowia. Trwają w dalszym ciągu badania nad poznaniem wpływu określonych szczepów bakterii oraz drożdży, które mogłyby pomóc pacjentom z IBS. Jednym z takich szczepów jest właśnie S. Boulardii, który wspomaga leczenie w chorobach zapalnych jelit oraz Zespole Jelita Drażliwego.

PIŚMIENNICTWO :

1. Saccharomyces boulardii – drożdżak, który żadnej pracy się nie boi!
https://www.vitaimmun.pl/saccharomyces-boulardii-drozdzak-ktory-zadnej-pracy-sie-nie-boi/ 25.04.2021
2. Gałązka P., Baska A., Kazik J., Leis K., Saccharomyces cerevisiae var. Boulardii w Zespole Jelita Drażliwego, Postępy Mikrobiologii, 2020, 59,1, s. 39, 41-42.
3. Mojka K., Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, Probl Hig Epidemiol 2014, 95 (3), s. 542
4.Roeske K., Zasuń A., Cieślik J., Wróblewska M., Jagielski T., Probiotyczne drożdże Saccharomyces Cerevisiaae var. Boulardii jako czynnik etiologiczny oportunistycznych zakażeń u ludzi, Postępy Mikrobiologii, 2020, 59,3, s.293-294.
5. Dworzański T., Fornal R., Koźba Ł., Celiński K., Dworzańska E., Rola mikrobioty jelitowej w zespole jelita nadwrażliwego, Postepy Hig Med Dosw (online), 2018; s. 223.
https://phmd.pl/api/files/view/356023.pdf 25.04.2021



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *