ACEROLA – SUPEROWOC Z POTĘŻNĄ DAWKĄ WITAMINY C

ACEROLA – SUPEROWOC Z POTĘŻNĄ DAWKĄ WITAMINY C

Acerola zwana wiśnią z Barbados to nasz kolejny superowoc. Miejscem pochodzenia aceroli są Wyspy Karaibskie, ale występuje również w Ameryce Środkowej oraz Południowej. Uprawiana jest również w innych krajach tropikalnych na przykład na Madagaskarze.

      W 1946 r. opublikownano pierwszy raport dotyczący składników odżywczych aceroli. Od tej pory owoc zyskał międzynarodowe zainteresowanie, głównie ze względu na ogromną zawartość witaminy C. W 100 g świeżej masy aceroli znajduje się od 1000 do 4500 mg witaminy C, średnio 1600 mg. Spożycie już 3 owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę bowiem jak podaje literatura- pestkowiec ten zawira 90 razy więcej witaminy c w porównaniu do pomarańczy. O jej wpływie na zdrowie możesz przeczytać klikając w link:http://comebacktolife.pl/2020/04/08/dzika-roza-rekordzistka-pod-wzgledem-zawartosci-witaminy-c/. Owoce aceroli dodatkowo zawierają witaminę A, E, oraz z grupy B, żelazo, wapń oraz fosfor.

      Najwyższą zawartość witaminy C posiadają niedojrzałe owoce które są jeszcze zielone. W miarę upływu czasu a dokładnie w 26 dniu po kwitnieniu następuje degradacja chlorofilu oraz wzrost karotenoidów, które to wraz z antocyjanami odpowiadają za ciemnoczerwony kolor dojrzałych owoców.

      Karotenoidy to związki, które neutralizują reaktywne formy tlenu oraz wolne rodniki dzięki czemu działają ochronnie przed przewlekłymi schorzeniami m.in nowotworami czy miażdżycą. Odpowiadają także za syntezę witaminy A, która jest nieodzowna do prawidłowego widzenia.

      Antocyjany z kolei mają działanie kardioprotekcyjne oraz wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy. Podobnie jak karotenoidy mają one również pozytywny wpływ na wzrok.

      Owoce aceroli fantystycznie wspierają układ odpornościowy oraz przeciwdziałają objawom przeziębienia. Badania nad tym owocem wydają się być niezwykle obiecujące a ich zastosowanie wielokierunkowe. Już dziś mówi się o jej wykorzystaniu w profilatyce cukrzycy typu 2, walce z otyłością, czy chorób związanych ze stresem oksydacyjnym.

 

PIŚMIENNICTWO:
1. Białek M., Czauderna M., Budowa chemiczna oraz funkcje fizjologiczne wybranych antyoksydantów, https://www.researchgate.net/profile/M_Czauderna/publication/312595204_Budowa_chemiczna_oraz_funkcje_fizjologiczne_wybranych_antyoksydantow/links/5939ab68a6fdcc58ae951563/Budowa-chemiczna-oraz-funkcje-fizjologiczne-wybranych-antyoksydantow.pdf 20.12.2020.

2. Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii 2/2012: 93-94.

3. Majewski J., Orylski M., Całkosiński A., Majewski M., Acerola – tropikalny owoc z ogromną dawką witaminy C, Medycyna Rodzinna 2018; 21(2A): 32-34.

      



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *