KWASY OMEGA 3 OMEGA 6 – ZAKOCHAJ SIE W ZDROWIU :)

KWASY OMEGA 3 OMEGA 6 – ZAKOCHAJ SIE W ZDROWIU :)

Tłuszcze, które znajdują się w pożywieniu są nam niezwykle potrzebne, aby utrzymać organizm w zdrowiu. Są one najbardziej skoncentrowanym źródłem energii, witamin rozpuszczlanych w tłuszczach (A , D, E i K) a także wielonienascyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych. Spośród czterech rodzajów nienasyconych kwasów tłuszczowych – Omega 3 oraz Omega 6 wykazuje swoiste biologiczne działanie. Kwasy te muszą być dostarczane z pożywieniem, ponieważ oraganizm ludzki nie ma zdolności ich syntezy.

Pomiędzy spożywaniem Omega 3 oraz 6 powinna być zachowana równowaga, ponieważ metabolity tych kwasów działają antagonistycznie. Co to oznacza? Otóż kwasy Omega 3 działają przeciwzapalnie, natomiast Omega 6 spożywane w nadmiarze działają prozoplanie oraz prozakrzepowo na nasz organizm.

Mamy więc grupę tłuszczy które wpływają bardzo korzystnie na naszą mikroflorę jelitową oraz takie które zwyczajnie jej szkodzą, wtedy kiedy przyjmowane są w nadmiarze. Aby cieszyć się zdrowiem i doskonałym samopoczuciem zaleca się spożywanie Omega 3 i Omega 6 w stosunku 1:4 chociaż idelany stosunek jednych tłuszczy do drugich wynosi 1:1, tymczasem w diecie zachodniej odnotowano, że ich stosunek wynosi 1:20 nawet 1:50 na korzyść tłuszczy Omega 6.

Dlaczego tak często i w nadmiarze spożywamy Omega 6?

Dzieje się to bardzo często nieświadomie. Otóż niezdrowe tłuszcze przemycane są do wysokoprzetworzonej żywności, która zapełnia nam żołądek ale nie odżywia, przez co prowadzi do wymierania naszej przyjaznej mikrobioty, a tym samym prowadzi do dysbiozy, która to z kolei staje się przyczyną wielu chorób. Prozapalna żywności nie tylko niszczy przyjazne bakterie, lecz również biochemię krwi.

Kwasy Omega-3 są bardzo wrażliwe na działanie czynników zewnętrznych i bardzo często jełczeją. Jak się łatwo domyśleć producentom nie jest to na rękę. Bardziej opłaca się więc zająć produkcją kwasów Omega 6 – które są o wiele tańsze i mają dłuższą datę do spożycia.

Wraz z nadmiernym spożyciem kwasów Omega 6 odnotowano wzrost zachorowań na choroby układu krążenia oraz jelito drażliwe, cukrzycę typu 2, reumatoidalne zapalenie stawów, nowotwory jelita grubego, raka piersi, raka płuc, astmę i inne – w patogenezie których udział mają procesy zapalne.

Dlaczego Omega 3 jest tak ważny?

Jak już wcześniej wspomniałam Omega 3 ma działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, przeciwmiażdżycowe, redukuje stężenie triglicerydów, obniża ciśnienie tętnicze, bierze udział w budowie serotoniny, dopaminy, działa antydepresyjnie.

Gdzie się więc ukrywa Omega 3?

*ich źródłem jest tłuszcz pochodzący z ryb oraz zwierząt morskich, które żywią się planktonem czy rybami. W kwasy omega 3 bogaty jest: łosoś, śledź, makrela, pstrąg, flądra;
*możemy je również znaleźć w owocach morza: kraby, krewetki, czy ostrygi;
* tran – ciekły tłuszcz pozyskiwany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego bądź innych ryb należących do rodziny dorszowatych;
* tłuszcz pozyskiwany z wątroby rekina żyjącego w okolicy Nowej Zelandii i Tasmanii;
* mięso oraz jaja ( sposób hodowli oraz odżywiania zwierząt wpływa na to, czy w ich mięsie oraz jajach jest przewaga Omega 3 czy Omega 6 – wybieraj więc rolnictwo ekologiczne).

Pamiętaj że nie wszystkie Omega 6 są szkodliwe i że musisz je również dostarczać organizmowi!

W olejach nasion z czarnej porzeczki, wiesiołka, ogórecznika Omega 6 wykazują działanie przeciwzapalne. Orzechy i nasiona są źródłem kwasów Omega 3 jak oraz Omega 6 jednak że względu na niekorzystny stosunek jednych do drugich oraz słabą przyswajalność Omega 3 zaleca się ich spożywanie do 30 g dziennie, natomiast w protokole immunologicznym są zakazane.

Wraz z postępem cywilizacji jakość naszego pożywienia pozostawia wiele do życzenia. Jesteśmy częścią przyrody, której potęga i mądrość jest przeogromna dlatego już dziś mówi się o medycynie naturalnej jako medycynie trzeciego tysiąclecia.

Ściskam Cię najmocniej ! Zakochaj się w zdrowiu i dbaj o siebie najlepiej jak tylko możesz!

Jeżeli masz pytania kieruj je proszę na moją skrzynkę 🙂

PIŚMIENNICTWO:
1. Aurell . L. N. , Clase M., – Food Pharmacy, Wydawnictwo Otwarte, Krakow 2017, s. 123-125.
2. Drews-Raczewska K., Łukaszewicz Z., Dieta w chorobach autoimmunologicznych, w: Dieta w chorobach autoimmunologicznych, M. Gałęcka (red.), Warszawa:PZWL Wydawnictwo Lekarskie 2017, s. 95, 96, 102.
3.Materac E., Marczyński Z., Bodek K.H., Rola kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 w organizmie człowieka, Bromat. Chem. Toksykol. – XLVI, 2013, 2, s. 225-227.
4. Mullin G.E. , Zadbaj o równowagę mikroflory jelitowej, Łódź: Galaktyka 2016, s. 73.
5. Sicińska P., Pytel E., Kurowska J., Koter-Michalak M., Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach, Postepy Hig Med Dosw (online), 2015; tom 69: s. 843.
6. Sobiś J., Kunert Ł., Sołtysik M., Piegza M., Pudlo R., . Gorczyca P. W., Wielonienasycone kwasy omega-3 w profilaktyce zaburzeń afektywnych. Wybrane dane epidemiologiczne dotyczące zastosowania kwasów omega-3 w profilaktyce zaburzeń afektywnych, Psychiatria 2015, tom 12, nr 3, s. 148.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *