NIEDOŻYWIENIE JAKOŚCIOWE

NIEDOŻYWIENIE JAKOŚCIOWE

Styl życia, w tym prawidłowe żywienie stanowi klucz do zdrowia. Nie bez powodu mówi się o „leczeniu dietą „, bowiem „dieta” to nic innego jak sposób żywienia, który powienien być skrojony na miarę naszych indywidualnych potrzeb – ponieważ każdy z nas jest inny, ma inny styl życia, metabolizm, florę bakteryjną czy braki żywieniowe, etc. Dlatego już dziś mówi się o superfoods jako o jedzeniu – medycynie przyszłości, i trudno się z tym nie zgodzić, kiedy przyjrzy się dokładnie mechanizmom powstawania chorób i zrozumie że ludzkie ciało to nic innego jak ” naczynia połączone”. Dlatego tak ważne jest aby nie leczyć się objawowo, tylko oddać się w ręce lekarza o holistycznym spojrzeniu i szukać przyczyn dolegliwości. To tak tytułem wstępu:)

      Dziś chciałabym poruszyć temat niedożywienia, który pojawia się w kontekście zmniejszonej odporności oraz podatności naszego organizmu na tak zwane zapalenie przewlekłe oraz wiele chorób – w tym tak zwanych „cywilizacyjnych”, które są prawdziwą plagą naszych czasów a statystyki wciąż szybują do góry… Chorych przybywa, natomiast najbardziej niepokojące jest to, że coraz częściej pacjentami są dzieci. Mowa tu dokładnie o tak zwanym niedożywieniu jakościowym, które jest bardzo często nieprawidłowo interpretowane. Wiele osób drapie się po głowie kiedy słyszy, że osoba z pokaźną nadwagą boryka się jednocześnie z niedożywieniem …. …. hmmmm jak to możliwe?

      Otóż niedożywienie jakościowe to niewłaściwy stan odżywienia- związane jest z niedoborem składników pokarmowych, których niedobór wynika z niedostatecznego ich spożywania lub przyswajania, zaburzeniami ich wchłaniania lub zwiększonego ich wydalania z organizmu. Źle skomponowana dieta może być przyczyną niedostateczngo spożywania witamin, składników mineralnych, białka oraz węglowodanów. Niedożywienie jakościowe jak widzimy nie ma nic wspólnego z głodówkami, można najadać się i objadać niezdrową żywnością, tylko, że jeżeli organizm nie ma z czego pobrać potrzebnych mu składników, staje się coraz słabszy, i zaczyna chorować, nasza mikrobiota głoduje, a więc wymierają dobroczynne bakterie, które uczestniczą w procesie wchłaniania witamin. Czyli w przypadku osób otyłych bardzo często można mówić o przeżywieniu ilościowym ale niedożywieniu jakościowym.

      Niedożywiony jakościowo organizm jest nie tylko osłabiony fizycznie lecz również mentalnie. Bardzo często osoby te borykają się z depresją oraz obniżonym nastrojem, czy brakiem chęci do działania – ale to już temat na oddzielny post.

Jak już wcześniej wspomniałam w jednym ze wpisów, nasz organizm jest wyposażony w mechanizmy samonaprawcze, (http://comebacktolife.pl/2020/05/04/jagody-acai-superjagody/) ale może je pobudzić tylko wówczas kiedy dostarczymy mu potrzebnych witamin dlatego tak dużo mówi się o leczeniu dietą oraz wysokiej jakości suplementacji. To właśnie powrót do natury, czerpanie ze źródła jakim jest przyroda, dodatkowo nieustające badania nad naszą mikorbiotą wydają się być niezwykle obiecujące w leczeniu wielu schorzeń, w tym chorób cywilizacyjnych. 

      Najmilsi, jeżeli macie jakiekolwiek pytania odnośnie powyższego tematu, kierujcie je proszę na moją skrzynkę 🙂

PIŚMIENNICTWO:
1. Dronka – Skrzypczak J., Suplementacja w chorobach autoimmunologicznych, w: Dieta w chorobach autoimmunologicznych, M. Gałęcka (red.), Warszawa:PZWL Wydawnictwo Lekarskie 2017, s.173
2.Węgielska I., Słaba W., Suliburska J. , Terapia dietą i leczenie farmakologiczneotyłości w aspekcie problemuniedożywienia osób otyłych, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2011, tom 2, nr 4, s.239.
3. Lewandowicz-Umyszkiewicz M., Wieczorowska-Tobis K., Nowe kryteria diagnozowania niedożywienia, GERIATRIA 2019; 13: s. 101.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *