Aloes „cichy uzdrowiciel”

Aloes „cichy uzdrowiciel”

Aloes zwany ” cichym uzdrowicielem” to roślina którą cechuje wyjątkowo szerokie spektrum zastosowań głównie ze względu na obecność w jej składzie wielu składników aktywnych. Według Światowej Organizacji Zdrowia aloes jest najbardziej biologicznie czynną rośliną.

W aloesie znajdziemy:
witaminy: A, C, E – zwaną witaminą młodości, witaminy z grupy B, kwas foliowy, cholinę;
enzymy;
substancje mineralne biorące udział w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów (magnez, wapń, potas, sód, cynk, chrom, selen, mangan, miedź);
węglowodany;
nienasycone kwasy tłuszczowe;
sacharydy;
białka;
aminokwasy, w roślinie tej stwierdzono 18 aminokwasów spośród 22 występujących w żywności w tym 7 na 9 egzogennych, które są niezbędne w żywieniu człowieka , i inne.

      Prawidłowe odżywianie stanowi klucz do zdrowia. Jeżeli organizm jest niedożywiony jakościowo zaczyna chorować. W tym miejscu należy podkreślić iż walka o zdrowie naszego organizmu odbywa się na poziomie komórkowym. Wolne rodniki są przyczyną starzenia się naszych komórek oraz tkanek, a tym samym naszego organizmu. Są one również czynnikiem powodującym wiele chorób cywilizacyjnych. Dlatego tak ważne jest aby pochylić się nad żywnością o potencjale antyoksydacyjnym, do takiej właśnie zalicza się aloes.

      Aloes wspomaga pracę jelit, poprzez likwidację zaparć. Oczyszcza załomy jelita grubego. Koi śluzówkę żołądka i jelit. Stosuje się go w leczeniu wrzodów żołądka, których najczęstszą przyczyną jest bakteria H. Pylori oraz wrzodów dwunastnicy, różnego rodzaju nadżerek i stanów zapalnych. Wspomaga leczenie jelita drażliwego, chorobę Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Wykorzystywany jest we wszelkiego rodzaju nieżytach przewodu pokarmowego powodując nawet ich wycofywanie. 

      Aloes zapewnia równowagę bakteryjną w jelicie grubym. W naszym jelicie toczy się nieustanna walka bakterii o przetwanie. Aby oragnzim był w stanie równowagi musimy dokarmiać naszą przyjazną mikroflorę, która przecież wspiera nasz układ immunologiczny, uszczelnia jelito, a także uczestniczy w procesie wchłaniania witamin i składników mineralnych. Obecne w miąższu wielocukry działają korzystnie na naszą mikroflorę probiotyczną, która hamuje wzrost bakterii z rodzaju Clostridium, Bacteroides oraz Fusobacterium. Aloes wykazuje również właściwości przeciwwirusowe względem grypy oraz przeciwgrzybicze w stosunku do grzyba Candida Albicans oraz grzybów z rodzaju Colletrotichum. Aloes zmniejsza odczyny zapalne oraz alergiczne, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Przywraca równowagę kwasowo-zasadową, poprawia funkcjonowanie kosmków jelitowych.

      Aloes jest adaptogenem, który dzięki działaniu równoważącemu procesy biochemiczne zachodzące w organizmie, wzmacnia nasz system immunologiczny a więc odporność na choroby, a także stres zarówno środowiskowy, jak i fizyczny oraz psychiczny.

      PIŚMIENNICTWO:
1. S.Cabot, Zdrowe jelita to zdrowe ciało, Mada, Warszawa 2015, s.33
2. A. Janus, Nie daj się zjeść grzybom Candida, Wydawnictwo IPS, Warszawa 2011, s. 57
3. L. N. Aurell, M. Clase – Food Pharmacy, Wydawnictwo Otwarte, Krakow 2017, s.38-39
4. J. Dronka-Skrzypczak, Suplementacja w chorobach autoimmunologicznych, w: Dieta w chorobach autoimmunologicznych, M. Gałęcka (red.), Warszwa: PZWL Wydawnictwo Lekarskie 2017, s. 173
5. E. Cieślik, K. Topolska, Skład chemiczny i właściwości funkcjonalne jagody acai (Euterpe oleracea Mart.) , Postępy Fitoterapii 3/2012, s. 189
6. E. Cieślik, K. Topolska, Właściwości prozdrowotne aloesu zwyczajnego Aloe vera (L.) Webb. (Aloe barbadensis Mill.), Post Fitoter 2015; (16)2: s. 118-119, 121, 123.
7. I. Wierzbicka, Aloes –sukulent o leczniczych właściwościach; Food Forum 4(14)/2016, s. 98-100
8. E. Dymarska, A. Grochowalska, Z. Chęcińska, Naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej, Probl Hig Epidemiol 2016, 97(4): s. 298



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *