JAGODY ACAI – „SUPERJAGODY”

JAGODY ACAI – „SUPERJAGODY”

Jagody acai to nasz kolejny superfood, któremu warto się lepiej przyjrzeć. Prawidłowe żywienie jest kluczem do naszego zdrowia. Tylko silny organizm jest w stanie zagwarantować nam wyśmienite samopoczucie, siłę, energię oraz chronić nas przed patogenami oraz chorobami. Nasz orgainzm posiada mechanizmy naprawcze, które są w stanie działać pod warunkiem że dostarczymy mu niezbędnych składników odżywczych. Niestety nasze pożywienie jest bardzo często niezwykle ubogie w potrzebne nam witaminy, dlatego też zaczynamy częściej chorować. Silny organizm jest w stanie wychwycić trucizny, unieszkodliwić je, wydalić, oraz naprawić powstałe szkody.

      Rosnąca na jednej z najżyźniejszych gleb amazońskich lasów tropikalnych jagoda acai została okrzyknięta „superjagodą„. Do tej pory nie znaleziono owocu, który mógłby z nią konkurować pod względem wartości odżywczych dlatego też Perricone nazwał ją superfood. Jagody Acai rosną na szczytach drzew palmowych. Swoim wyglądem przypominają owoce borówki.

      Właściwości lecznicze Jagód Acai były znane amazońskiej ludności już w XIXw. W medycynie tradycyjnej wykorzystywano ją i w dalszym ciągu wykorzystuje w przypadku problemów trawiennych oraz biegunek.

      Jej potencjał antyoksydacyjny uznano za najwyższy jaki kiedykolwiek stwierdzono w naturalnym owocu. Jej liofilizat posiada 1026 jednostek ORAC (Oxygen Radical Absorbent Capacity). Wolne rodniki są przyczyną starzenia się naszych komórek oraz tkanek, a tym samym naszego organizmu. Są one również czynnikiem powodującym wiele chorób cywilizacyjnych. Dlatego tak ważne jest aby włączyć do naszej diety owoce oraz warzywa o potencjale przeciwutleniającym.

      Jest niesamowicie bogatym źródłem składników odżywczych oraz błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego. Jest źródłem witaminy A i E zwanej witaminą młodości jak również witamin z grupy B oraz składników mineralnych: Cr, Cu, Zn, Mg, Mn, Se, K, Mo, I, B. Dzięki zawartości luteiny oraz zeaksantyny ma działanie ochronne na nasz wzrok; może przyczynić się także do hamowania degeneracji rogówki oka oraz katarakty.

      W owocach wykryto 19 aminokwasów; przy czym stwierdzono obecność wszystkich aminokwasów zaliczanych do egzogennych, czyli takich których organizm nie może syntetyzować samodzielnie, więc muszą być dostarczane w pożywieniu, w przeciwieństwie do aminokwasów endogennych.

      Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Sadowską-Krępę E et al jagody acai mają również wpływ na zmniejszenie stresu oksydacyjnego uraz ubytku mikrowłókien mięśniowych po wysiłku fizycznym.

Jagody acai mają także właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, kardioprotekcyjne.

Liofilizowane owoce acai oraz niepasteryzowane soki z tychże owoców mają najwięcej wartości odżywczych. Należy pamiętać aby nie poddawać ich obróbce termicznej bowiem tracą wówczas swoje właściwości odżywcze.

PIŚMIENNICTWO:
1. M. Wojciechowska, I. Grzegorczyk-Karolak, Owoce açaí – potencjał terapeutyczny bazujący na profilu fitochemicznym surowca i współczesnych badaniach farmakologicznych, Farm Pol, 2019, 75 (3): s. 134, 138.
2. E. Cieślik, K.Topolska, Skład chemiczny i właściwości funkcjonalne jagody acai (Euterpe oleracea Mart.), Postępy Fitoterapii 3/2012, s. 188-190.
3. E. Cieślik, A. Gębusia, Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii 2/2012, s. 98-99.
4. K.Ekiert, M.Dochniak, Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek? Piel. Zdr. Publ. 2015, 5, 4, s. 404-405.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *