DZIKA RÓŻA – REKORDZISTKA POD WZGLĘDEM ZAWARTOŚCI WITAMINY C

DZIKA RÓŻA – REKORDZISTKA POD WZGLĘDEM ZAWARTOŚCI WITAMINY C

Dzika róża – tak często niedoceniania jest zaliczana do superfood, ponieważ wywiera dobroczynne działanie na organizm ludzki co jest potwierdzone badaniami naukowymi. Dzika róża to jedna z rekordzistek pod względem zawartości witamy C – zwanej nadwitaminą, która to jest tak ważna i niesamowicie potrzebna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nie tylko wzmacnia naszą odporność w czasie przeziębienia i grypy, lecz jest również szalenie ważna dla prawidłowej pracy naszych jelit. Witamina C jest niezbędna do syntezy serotoniny, która odgrywa bardzo ważną rolę w patogenezie oraz leczeniu jelita drażliwego. Jedna z najważniejszych funkcji bilogicznych witaminy C w naszym organizmie jest biosynteza kolagenu. Pamiętajmy, że kolagen jest białkiem znajdującym się na przykład w naszej skórze, mięśniach, ścięgnach, kościach, pomaga uszczelnić jelita. Człowiek nie posiada szlaków metabolicznych, które prowadzą do syntezy witaminy C, dlatego też musi dostarczać ją regulanie z pożywieniem. Naturalna witamina C jest najlepiej przyswajana przez nasz organizm.

      Dzika róża działa przeciwzapalnie, hamująco na rozwój wirusów, oraz wzrost szczepów Bakterii E.Coli, ma właściwości przeciwgrzybiczne w stosunku do Candida Albicans, która jak już wiemy namnożona w dużej ilości może stać się przyczyną wielu nieprzyjemnych dolegliwości ze stronu układu pokarmowego: http://comebacktolife.pl/2019/10/13/czym-jest-candida-dlaczego-powstaje-i-jakie-daje-objawy/

      Wyciągi z dzikiej róży stosuje się pomocniczo w zapaleniu żołądka oraz jelit, chorobie wrzodowej, nieżycie błony śluzowej przewodu pokarmowego oraz biegunkach.

      Dzika róża bogata jest także w witaminę A, B1,B2, K, oraz tak zwaną witaminę młodości – witaminę E.

Owoce dzikiej róży zalecane są w stanach ogólnego osłabienia, zmęczenia, stresu oraz rekonwalescencji.

PIŚMIENNICTWO:
1. A. Cendrowski, S.Kalisz, M. Mitek, Właściwości i zastosowanie owoców róży w przetwórstwie spożywczym, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 4 (83), s.29.
2. K.Janda, M.Kasprzak, J.Wolska, Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pom J Life Sci 2015, 61, 4, s.419, 422.
3. M. Pawlaczyk, K.Korzeniowska, A.Rokowska-Waluch, Witamina C i skóra, Farmacja Współczesna 2012; 5: s. 177.
4. J.Skręty, A.Gramza-Michałowska, A.Sidor, J.Korczak, Wpływ wybranych warunków przechowywania na zawartość witaminy C w owocach róży pomarszczonej Rosa rugosa, Probl Hig Epidemiol 2013, 94(4): s. 869.
5. A.Nowicka-Zuchowska, A.Zuchowski, Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/17816/Kolagen.pdf?sequence=1&isAllowed=y 08.04.2020.
6. A.Lewandowska, Dzika róża, https://hpba.pl/dzika-roza/ 08.04.2020.
7. A. Grys, Dzika Róża ( Rosa canina L.) – chemizm i zastosowanie w lecznictwie, 08.04.2020.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *