DLACZEGO W ŻOŁĄDKU MUSI BYĆ KWAŚNO ?

DLACZEGO W ŻOŁĄDKU MUSI BYĆ KWAŚNO ?

Prawidłowe PH żołądka to jedna z najistotniejszych kwestii zdrowotnych. Nasze PH żołądka powinno mieścić się w granicach 1-2.5. Jeżeli żołądek jest niedokwaszony zaczynają się problemy.

      Kwaśne PH żołądka jest nam potrzebne do obrony przed różnego rodzaju patogenami czy prawidłowego trawienia białek. Jeżeli białka są trawione nieprawidłowo nie mogą być dalej metabolizowane w jelitach. Pojawiające się trudności z trawieniem białek mogą w konsekwencji doprowadzić do wystąpienia nadwrażliwości na gluten, soję, czy nabiał, następnie doprowadzić do przewlekłego stanu zapalnego wynikającego ze spożywania w/w białek i braku umiejętności ich prawidłowego strawienia przez niedokwaszony żołądek by w konsekwencji stać się podłożem do takich chorób jak np. jelito drażliwe, związane z nim cieknące jelito I GERD oraz szereg innych dolegliwości i chorób. Niewydajne trawienie białek bardzo często prowadzi do wyczerpania organizmu. Nieprawidłowe PH panujące w naszym żołądku może doprowadzić do anemii związanej z niedoborem witaminy B12 oraz żelaza, aby wydobyć te składniki odżywcze z pokarmów białkowych organizm potrzebuje kwasu solnego – i koło się zapętla. Innymi dolegliwościami związanymi z niedostetecznym zakwaszeniem żołądka może być: SIBO – czyli przerost flory bakteryjnej w jelicie cienkim, wzdęcia, zaparcia, zgaga, refulks i…. nawet depresja. Niedostetczna ilość kwasu solengo zmniejsza również wchłanianie wapnia w skutek czego rośnie ryzyko zachorowania na osteoporozę. Nieprawidłowe PH zaburza mikroflorę jelitową, utrudnia trawienie, upośledza odporność tym samym prowadząc do wielu chorób.

Czym może być spowodowane niedokwaszenie żołądka?

      Przyczyn niedokwaszenia żołądka może być wiele. Może ono wynikać z błędów żywieniowych, spożywania nadmiernej ilości cukru, jedzenia żywności przetworzonej, stresu, zakażeniem H.Pylori, u osób starszych również obserwuje się fizjologiczne zmniejszenie ilości kwasu solnego w żołądku, a także nadmierne spożywanie leków z grupy IPP – tak zwanych Inhibitorów Pompy Protonowej, czyli leków na refluks i zgagę.

      I teraz najciekawszwe …co się dzieje po spożyciu takich leków… IPP hamują wydzielanie kwasu żołądkowego, i dają nam krótkotrwałą ulgę. Zamiast szukać przyczyn zgagi czy refluksu sięgamy ponownie po IPP, co się okazuje wbrew powszechnym przekonaniom zarzucanie kwaśnej treści z żołądka do przełyku jest spowodowane właśnie niedokwaszeniem żołądka. Jeżeli w żołądku jest kwaśno zwieracz który oddziela przełyk od żołądka zaciska się aby uniemożliwić cofanie się kwasów żołądkowych. Jeżeli natomaist jest w żołądku zbyt wysokie PH zwieracz nie domyka się (co można sprawdzić podczas gastroskopii) – i tym samym następuje cofanie się kwaśnej treści do przełyku co nie leczone w konsekwencji może nawet doprowadzić do raka krtani. Czyli im kwaśniej w żołądku tym zwieracz się mocniej zaciska. W przypadku refulksu nie należy bagatelizować objawów i udać się do gastrologa jak naszybciej zamiast na własną rękę brać IPP.

Jeżeli przyczyną naszych dolegliwości jest niedokwaszony żołądek można go w prosty sposób zakwasić:

1. pijąc sok z cytryny lub też ocet jabłkowy:
* łyżeczka octu jabłkowego na pół szklanki wody lub wcisnąć pół cytryny do szkalnki wody i wypić 15-20 min przed jedzeniem lub codziennie rano. Woda nie powinna być zbyt zimna. Warto pić taką mieszankę przez słomkę żeby nie uszkodzić szkliwa zębów.
2. Gorzki smak zawarty np w piołunie czy bylicy stymuluje produkcję kwasu solnego w żołądku oraz innych enzymów trawiennych,
Dbajmy więc o nasze zdrowie:) Nie leczmy się objawowo tylko docierajmy do przyczyn ♥

PIŚMIENNICTWO:
1.3.B.A.Dąbrowska, Dieta warzywno – owocowa dr Ewy Dąbrowskiej i co dalej, Wydawnictwo WAM, Warszawa 2018, s. 61, 162-163
2. S.Cabot, Zdrowe jelita to zdrowe ciało, Mada, Warszawa 2015, s.17, 81-82.
3. M. Gałęcka, Sibo przewodnik dla pacjentów, https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/landingi-editor-uploads/4oad3bFc/SIBO.pdf, 11.14.2019
4. J. Wojsiat, Dlaczego zakwaszenie żołądka jest tak ważne? Szczególnie w chorobie Hashimoto,
https://thyroset.pl/blog/zakwaszenie-zoladka-a-choroba-hashimoto/ 11.14.2019
5. O. Lewandowska, Niedokwaszenie żołądka przyczyną wielu chorób,
http://www.olgalewandowskadietetyk.pl/niedokwaszenie-zoladka-przyczyna-wielu-chorob/ 11.14.2019.



2 thoughts on “DLACZEGO W ŻOŁĄDKU MUSI BYĆ KWAŚNO ?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *