TAJEMNICZE IgE, IgG oraz czym jest nietolerancja?

TAJEMNICZE IgE, IgG oraz czym jest nietolerancja?

Dziś wpis o tym czam są tajemnicze IgG, IgE, które bardzo często pojawiają w kontekście alergii, skróty te oznaczają immunoglobuliny związane z układem odpornościowym. Także postaram się wyjaśnić ich znaczenie w oparciu o literaturę do której dotarłam;-). Zaczynamy;-))))))))

Na początku chciałabym przytoczyć definicję Immunoglobuliny:

Immunoglobuliny to białka wytwarzane przez komórki układu odpornościowego, które atakują lub neutralizują obce substancje lub drobnoustroje. Nazywamy je też przeciwciałami”.

Wyróżniamy 4 typy alergii: I, II, III, IV. W kontekście niepożądanych reakcji na produkty żywnościowe najczęściej mówimy o alergii typu I IgE zależnej oraz alergii typu III IgG zależnej.

       IgE – zależna. Alergia natychmiastowa. Pojawia się zaraz po spożyciu produktu alergizującego, co widać najczęściej na skórze lub śluzówce. Ten typ reakcji dotyczy bardzo często dzieci, więc trzeba im się bacznie przyglądać, żeby nie przeoczyć lub poprostu nie zbagatelizować objawów, do których należą: wysypka, pokrzywka, obrzęk, zaczerwienienie, atopowe zapalenie skóry, czasem również duszności, kichanie, trudności w oddychaniu, biegunka, zaparcia, bóle brzucha. Alergia IgE zależna może być pokarmowa, kontaktowa lub wziewna. Alergia IgE zależna może stanowić realne zagrożenie dla życia lub zdrowia kiedy dochodzi do tzw. wstrząsu anafilaktycznego. W reakcji IgE zależnej obserwuje się zwykle małą ilość alergenów, które często pacjent potrafi sam wychwycić i wyeliminować ze swojej diety. Na skutek kontaktu z alergenem dochodzi do produkcji przeciwciał IgE, uwalniania histaminy oraz mediatorów chemicznych.

      IgG – zależna (lub IgE niezależna), są ukrytymi, opóźnionymi reakcjami alergamii pokarmowej, mylnie zwaną nietolerancją. Jest to reakcja na pokarm, ale opóźnioną. IgG zależna najczęściej związana jest z nieprawidłowo funkcjonującą barierą jelitową, zaburzeniami w naszej mikroflorze jelitowej i przenikaniem do krwiobiegu niestrawionych białek pokarmowych. Zwiększona przepuszczalność bariery jelita cienkiego jest najczęściej efektem przebytch zakażeń pasożytniczych, wirusowych, bakteryjnych, stresu fizycznego, psychicznego, przyjmowanych leków. Alergia IgG zależna zwana jest alergią typu III i cechą charakterystyczną tych alergii jest oczywiście wytwarzanie przeciwciał IgG a także tworzenie tak zwanych kompleksów immunologicznych, które mają zdolność odkładania się w tkankach i tym samym powodowania przewlekłego stanu zapalnego.

      W przypadku alergii IgG zależnej rekacja organizmu na spożyty alergizujący produkt może pojawić się nawet po kilku – 3-4 dniach. Dlatego też w przeciwieństwie do alergii IgE zależnej bardzo trudno jest wskazać konkretny produkt, po zjedzeniu którego odczuwamy dolegliwości. Reakcja w mechanizmie IgG zależnym jest trudna do wychwycenia z jeszcze jednego powodu – zależy bowiem od ilości spożytego produktu który nas uczula. Czasami musimy zjeść trochę więcej uczulającego produktu aby pojawiła się reakcja, jeśli dawka będzie zbyt mała możemy dojść do błędnego przekonania że produkt nam nie szkodzi. W reakcji IgG zależnej liczba uczulających pokarmów jest większa niż w reakcji IgE zależnej, co jest kolejną przyczyną tego, że trudno jest nam wychwycić produkt, po zjedzeniu którego czujemy się źle i możemy odczuwać liczne objawy takie jak: nudności, bóle brzucha, biegunka, alergiczny nieżyt nosa, zapalenie zatok, kaszel, astma, swędzenie, pokrzywka, egzema, zawroty głowy, bóle głowy, migreny, czy zaburzenia rytmu serca, poczucie lęku, niepokoju, depresja. Kiedy codziennie spożywamy produkty, na które jesteśmy uczuleni, w końcu możemy nabawić się przewlekłego stanu zapalnego, który z kolei sprzyja występowaniu miażdżycy i nadciśnienia tętniczego. Alergia ta może również przyczynić się do nasilenia objawów licznych chorób i dolegliwości tj: zapalenie jelit, zespół jelita nadwrażliwego, otyłość, cukrzyca typu 2, atopowe zapalenie skóry, migrena czy przewlekłe zmęczenie. W alergii IgG zależnej nie dochodzi do wstrząsu anafilaktycznego.

      W przypadku typu alergii IgG zależnej należy wyciszyć stan zapalny poprzez wprowadzenie diety eliminacyjno-rotacyjnej, czyli wyeliminować uczulające produkty i rotować te które spożywać możemy. Najlepiej więc udać się do bardzo dobego dietetyka, który ma ogromne doświadczenie w tego typu schorzeniach i pomoże nam zastąpić alergizujące produkty takimi które będą wartościowe i dostarczą nam potrzebnych witamin. Dodatkowo wprowadzić probiotykoterapię celowaną, która pozwoli odbudawać nam naszą florę bakteryjną i uszczelinić naszą barierę jelitową aby to co nieporządane nie przenikało przez nią. Czasami niezbędne może się również okazać leczenie farmakologiczne. Jednak aby podjąć właściwe działanie i uderzyć z pełną mocą w dolegliwości – wszystkie objawy, wyniki badań należy skonsultować z naprawdę dobrym specjalistą. W ostatnio przeczytanym przeze mnie artyklue znalazła się uważam bardzo istotna informacja, otóż przeprowadza się badania i przypuszcza że istnieje ogormna zależność pomiędzy wzrostem przesiąkliwości jelitowej a depresją.

         Nietolerancja to reakcja wynikającą z braku enzymu, który trawi np. laktozę, czy fruktozę. Osoby, które cierpią na nietolerancję niemal natychmiast odczuwają dolegliwości ze strony układu pokarmowego (tj. 30 min-2h) takie jak: bóle brzucha, wzdęcia, biegunki. Bardzo często nietolerancja jest mylnie nazywana rekcją alergii opóźnionej IgG-zależnej. W rzeczywistości są to dwie różne rekacje o innych mechanizmach. Nietolerancja nie angażuje systemu odpornościowego; jest to nietolerancja enzymatyczna.

         Jak się okazuje nawet najzdrowsza dieta może być przyczyną choroby, jeżeli codziennie zjadamy produkty, na które jesteśmy uczuleni lub nasz organizm nie toleruje, a my o tym nie wiemy. Gdy zaobserwujemy u siebie wspomniane wyżej dolegliwości nie powinniśmy czekać w nadziei że miną bo NIE MINĄ. Aby zabrać się konkternie za prowidłowe leczenie w pierwszej kolejności trzeba wykluczyć poważniejsze choroby. Lekarz prowadzący powinien skierować nas na kluczowe badania, które dadzą wyraźny obraz przyczyn naszych dolegliwości i pozwolą wdrożyć odpowiednie leczenie.

Jeżeli macie jakiekolwiek pytania, piszcie proszę na moją skrzynkę:)

PIŚMIENNICTWO:
1. M. Frank, P. Szchta, M. Gałęcka, I.Ignyś, Alergia Pokarmowa IgG zależna i jej znaczenie w otyłości i cukrzycy typu 2, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2014; 5(3):109-113.
2. M. Frank, P. Szchta, M. Gałęcka, I.Ignyś, Alergia pokarmowa IgG zależna i jej znaczenie w wybranych jednostkach chorobowych, Pediartia Polska 2013; 88 (3): 253.
3. S.Cabot, Zdrowe jelita to zdrowe ciało, Mada, Warszawa 2015, s.145; 320.
4.K. Drews-Raczewska, Z. Łukaszewicz, Typy alergii, które są związane z niefizjologiczną reakcją organizmu na pożywienie, Pseudoalergie i nietolerancje w: Dieta w chorobach autoimmunologicznych, M. Gałęcka (red.), Warszawa:PZWL Wydawnictwo Lekarskie 2017, s.88-92.

5.B.A.Dąbrowska, Dieta warzywno – owocowa dr Ewy Dąbrowskiej i co dalej, Wydawnictwo
WAM, Warszawa 2018, s. 76, 83-85.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *